Jääkaru Friidal sündisid pojad

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkarud Friida ja Nord.
Jääkarud Friida ja Nord. Foto: Maaja Kitsing

Tallinna loomaaia jääkarupaaril Friidal ja Nordil sündisid nädalavahetusel pojad.

Loomaaed teatas, et laupäeva, 26. novembri öösel ja varahommikul sündis kaks poega Tallinna loomaaia 13-aastasel emajääkarul Friidal. Esimene poeg tuli ilmale pärast kella üht öösel väljaspool pesakasti. Kell 1.03 pesast väljunud emakaru tõi poja kell 1.21 hambus pessa. Teine poeg sündis kell 6.45 pesakastis.

Vastsündinud jääkarupojad kaaluvad üldjuhul alla poole kilo ja esimesed elunädalad on nende ellujäämise seisukohalt väga kriitilised. Kahjuks ei olnudki väiksem poegadest elujõuline ja tema aeg jäi lühikeseks, vaid kuupäevaseks. «Loodame, et teisel pojal õnnestub see aeg üle elada,» teatas loomaaed.  

Jääkaru Friida pojaga pesakambris.
Jääkaru Friida pojaga pesakambris. Foto: Tallinna loomaaed

Jääkarud poegivad looduses taliuinaku ajal lumekoopas. Loomaaias on emakarule poegimise jaoks ette valmistatud vaikses majasügavuses asuv pesakast. Loomaaia jääkarud taliuinakusse ei lange, nad on küll unisemad ja magavad rohkem, kuid liiguvad siiski vahel ringi ja toituvad. Poegadega emakaru püütakse võimalikult vähe häirida.

Kui kõik sujub, toimub karupoja esimene arstlik ülevaatus koos kaalumisega alles siis, kui ta pesast väljas käima hakkab ehk umbes kolmekuuselt.

Jääkarud on Tallinna loomaaia ekspositsioonis olnud pea loomaaia algusaastatest saadik, kuigi esimene poeg sündis siin alles 1995. aastal. Täna elavad Tallinnas Schönbrunni loomaaias sündinud 15-aastane isakaru Nord, Tallinnas sündinud ja 16. detsembril 14-aastaseks saav emakaru Friida ning nende esimene poeg, kolmeaastane Nora, kes on arvult viies Tallinna loomaaias üles kasvanud jääkarupoeg.

Tuleva aasta sügiseks valmib loomaaia põhjavärava lähistel uus jääkarude kompleks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles