Repinskit on noorukina karistatud kriminaalkorras (35)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Repinski.
Martin Repinski. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Maaeluminister Martin Repinski (KE) on Ida-Viru maakohtult saanud alaealisena kelmuse katse eest tingimisi vanglakaristuse.

ERRi uudisteportaal kirjutab, et rahvusringhäälingu käsutuses oleva kohtuotsuse kohaselt mõistis Ida-Viru maakohus Repinski 2002. aasta 12. augustil lihtmenetluse kokkuleppega süüdi kelmuse katses ja karistas teda tingimisi kolme kuu pikkuse vangistusega üheaastase katseajaga.

Süüdistuse järgi avaldas 2001. aasta oktoobris toona veel 15-aastane Repinski ajalehes Infopress kuulutuse, milles kutsus inimesi annetama Kuremäe kloostrile rüvetatud haudade taastamiseks ja lisas kuulutusele arveldusarve numbri Ühispangas.

«Kuremäe klooster palub kõiki kristlasi annetada rüvetatud haudade taastamiseks,» kuulutas Repinski ja lisas kuulutusele oma Ühispanga arveldusarve numbri.

«Toonane tegu oli tõeliselt rumal, kuid see ei muuda seda muidugi olematuks ja pean selle eest vabandama. Mis puudutab minu hilisemat suhtlust Kuremäe kloostriga, siis mul on väga hea meel, et olen saanud neid ettevõtjana aidata. Olen tänulik, et olen saanud oma nooruse rumalust veidigi heastada. Muide, Kuremäe iguumenja oli esimene inimene, kellele helistasin, et küsida nõu, kas võtan ministrikoha vastu. Ta andis mulle oma õnnistuse.»

Kuigi annetusi Repinski arvele ei laekunud, käivitati juhtumis kriminaaluurimine, sest tegemist oli katsega saada võõrast vara pettuse teel.

Repinski palub vabandust

Maaeluminister Martin Repinski teatas pressiesindaja vahendusel, et tal on siiralt kahju, et mainitud juhtum pea 15 aastat tagasi toimus. «Tegemist on väga isikliku ja raske teemaga, pean selle eest vabandama ja seda põhjalikumalt selgitama,» vastas ta.

«Toona oli minu perel väga keeruline aeg, kus mõlemad vanemad olid oma töö kaotanud. Nagu toona veel sadade peredega Ida-Virumaal juhtus. Rahaliselt raske aeg tingis selle, et vanematel polnud võimalik meile – lastele – talveriideidki osta. Sellest tingituna panin ajalehte kuulutuse annetuste kogumiseks Kuremäe kloostrile, kuid enda pangakonto numbri. Väga rumal tegu, mille eest vabandan,» kirjutas ta.

Ükski annetus küll kohale ei jõudnud ning klooster pöördus igati õigustatult politsei poole asjaolude välja selgitamiseks, märgib Repinski. Kui kloostris teada saadi, et tegemist on lapse rumala teoga, soovisid nad avaldust tagasi võtta, kuid selleks oli Repinski sõnul juba liiga hilja. 

«Toonane tegu oli tõeliselt rumal, kuid see ei muuda seda muidugi olematuks ja pean selle eest vabandama. Mis puudutab minu hilisemat suhtlust Kuremäe kloostriga, siis mul on väga hea meel, et olen saanud neid ettevõtjana aidata. Olen tänulik, et olen saanud oma nooruse rumalust veidigi heastada. Muide, Kuremäe iguumenja oli esimene inimene, kellele helistasin, et küsida nõu, kas võtan ministrikoha vastu. Ta andis mulle oma õnnistuse,» märkis maaeluminister. 

Ministri väärteod

Martin Repinskit on korduvalt karistatud ka väärteokorras liiklusrikkumiste eest.

Politsei- ja piirivalveameti liiklusjärelevalvekeskus langetas selle aasta 7. jaanuaril toonase riigikogu liikme Martin Repinski suhtes otsuse, millega määrati talle 240 euro suurune rahatrahv. Trahv määrati liiklusseaduse paragrahvi alusel, mis puudutab mootorsõiduki lubatud sõidukiiruse ületamist vahemikus 21–40 km/h.

Repinski on kihutamisega silma paistnud ka varem: 2013. ja 2014. aastal jäi ta sellega vahele kolm korda.

Lisaks kihutamisele oli Repinski tol ajal võlgu firmale SevenOil kütuse eest ning mõni aeg varem oli tal maksmata ka liiklustrahv PPA-le – 185 eurot. Võla tõttu kütusefirmale arestis kohtutäitur tema riigikogu liikme töötasu summas 4100 eurot. Toona põhjendas Repinski võla teket keeruliste aegadega põllumajanduses. Võlg on kütusefirma kinnitusel makstud.

Ent Repinskil tekkis hiljuti uus võlg. Nimelt arestis kohtutäitur Krista Järvet MTÜ Eesti Liikluskindlustuse Fondi avaldusel Repinski töötasu tänavu 13. oktoobril ja tema palgast peeti kinni 142,84 eurot. Neli päeva hiljem tegi kohtutäitur Risto Kütt Repinski kohta juba uue täitmisteate, millega sama MTÜ nõudis Repinskilt 19 eurot. Täiteasja kogukulu oli Repinskile koos täitemenetluse kuluga 47,46 eurot.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles