Pevkur: Randpere valimata jätmine polnud kättemaks (7)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere
Valdo Randpere Foto: Meelis Meilbaum

Reformierakonna esimehe ning riigikogu fraktsiooni juhi Hanno Pevkuri sõnul ei ole ta nõus, et Valdo Randpere valimata jätmise puhul fraktsiooni aseesimehe kohale oli tegemist kättemaksuga Kristen Michali toetajate leeri poolt, nagu Randpere ise väidab. Fraktsiooni liikmete Kristen Michali ja Terje Trei sõnul oli Randpere valimata jätmise põhjus hoopis tema harv kohalkäimine.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe valimistel kukkus eile läbi Valdo Randpere kandidatuur, kuna hääletusel jäi suurem osa fraktsiooni liikmetest erapooletuks.

Pevkur: Randpere kandidatuur on päevakorrast maas

Pevkuri sõnul on Valdo Randpere kandidatuur fraktsiooni aseesimehe kohale praegu päevakorrast maas. «Tahtsin teada fraktsiooni arvamust Randpere kandidatuurile ja sain selle arvamuse. Demokraatlik protsess ongi selline, et leitakse selline kandidaat, kes ise tahab sellele kohale asuda ja kes leiab fraktsiooni poolehoiu,» ütles Pevkur.

Pevkur märkis, et fraktsiooni aseesimehe kandidaatidena on olnud laual ka Kristen Michali, Kalle Pallingu, Remo Holsmeri ja Toomas Kivimägi nimed, kuid ühel või teisel põhjusel neid enam laual ei ole.

Reformierakonna fraktsioon arutab aseesimehe valimist uuesti neljapäeval. Pevkuri sõnul on tal kandidaat juba olemas, kuid ta ei ütle seda välja enne, kui on kandidaati fraktsiooni liikmetega arutanud.

Pevkur ei näe suurt katastroofi ka selles, kui fraktsioon neljapäeval aseesimeest ära ei vali. «Mina olen fraktsiooni esimees ja Maris Lauri aseesimees, saame kahekesi hakkama seni, kuni kolmandat liiget ei ole,» rääkis Pevkur.

Kommenteerides fraktsioonis valitsevaid sisepingeid, ütles Pevkur, et loomulikult on haavu, mis vajavad kinnikasvamist.

«Pärast demokraatlikku valimisprotsessi paratamatult üks võidab, teine ei võida ja sellega kaasneb teatud hulk emotsioone. See võtab mõnevõrra aega, et kõik taastuks ja olukord normaliseeruks,» sõnas ta.

Michal: Randpere jutt ei ole adekvaatne

Reformierakonna fraktsiooni liige Kristen Michal ütles, et Valdo Randpere jutt tema valimata jäämise põhjustest küll adekvaatne ei ole. «Kui Pevkur tegi ettepaneku valida fraktsiooni aseesimeheks Valdo Randpere, läbis fraktsiooni tuntav elekter ja keegi ütles umbes midagi sellist, et «kas selle eest et, ta on nüüd lõpuks tööle jõudnud?» Kes seda ütles, ei mäleta,» rääkis Michal.

Michal meenutas, et 2014. aastal juhtus fraktsiooni juhtide valimisel kurioosne lugu, kui Valdo Randpere pidi saama fraktsiooni aseesimeheks, aga hääletuse ajal ei olnud teda kohal.

«Sama olukord oli ka nüüd selle aasta alguses riigikogu esimese töönädala ajal. Valdo Randpere oli esimese nädala kuskil ära, Tais tõenäoliselt. See on asi, mis kogu leiab fraktsioonis laia kõlapinda. Ma ei kujuta fraktsiooni juhtkonnas ette kedagi, kes lihtsalt ei käi tööl. Kui riigikogu on asunud tööle, esimene töönädal ollakse ära ja tullakse tööle teiseks töönädalaks, siis see päris okei ei ole,» ütles ta.

Michal lisas, et tegi Hanno Pevkurile ettepaneku esitada fraktsiooni aseesimehe kohale Aivar Sõerd. «Aga see on Pevkuri otsustada, kas Sõerd talle sobib,» ütles Michal.

Michal ise ütles, et talle sobib tema koht riigikogu majanduskomisjoni lihtliikmena. «Eks paistab, kuidas elu läheb, see on fraktsiooni juhtkonna korraldada,» ütles ta.

Randpere: fraktsiooni liikmed pole leppinud Pevkuri valimisega esimeheks

Randpere sõnul oli tema kandidatuuri läbikukkumise põhjus selles, et osa fraktsioonist pole leppinud mõttega erakonna uuest esimehest.

«Minu esitamist fraktsiooni aseesimeheks nähti katsena panna sellele kohale keegi, kes toetas Hanno Pevkurit Reformierakonna esimehe valimistel. Fraktsioonis tekitas see suurt tigedust ja solvumist, kuna ma olen olnud erakonna suhtes kriitiline,» ütles Randpere Postimehele.

Esimehe valimistel Hanno Pevkurit toetanud Randpere tunnistas, et Reformierakonna fraktsioonis on tekkinud suured pinged.

Suhtumine on selline, et Hanno Pevkur on pannud erakonna esimeheks kandideerimise ja võitmisega toime kuriteo.

«Suhtumine on selline, et Hanno Pevkur on pannud erakonna esimeheks kandideerimise ja võitmisega toime kuriteo. Ja kaaskurjategijad on need, kes julgesid teda toetada. See suhtumine on minu jaoks väga üllatav,» ütles Randpere.

Ta nimetas täielikuks jamaks vaatenurka, et Hanno Pevkur moodustab oma meeskonda selle järgi, kes teda valimistel toetas.

«Pevkur toetas fraktsiooni aseesimehena Kristen Michalit, kes seda kohta aga ei soovinud. Siis pakkus Pevkur Michalile mõne komisjoni aseesimehe kohta. Ta küsis meie fraktsiooni komisjonide aseesimeestelt, kas nad oleksid nõus Michali kasuks oma kohta vahetama. Keegi ei olnud nõus,» rääkis Randpere.

Randpere sõnul ei pea ta olema fraktsiooni aseesimees ja kui teda sellele kohale ei toetata, ei trügi ta sinna iga hinna eest.

«Mul on jumala ükskõik, mis minu isikut puudutab, ma ei pea olema fraktsiooni aseesimees. Hanno küsis mult pühapäeva õhtul, kas ma oleksin valmis sellele kohale asuma. Ma olen seda tööd ka varem teinud ja Hannole oli vaja ühte inimest, kes suhtleks teiste erakondadega, minul on need suhted olemas. Ma olin valmis seda tegema, aga kui ma seda ei tee, ei tähenda see iseenesest mulle midagi,» lausus Randpere.

Randpere sõnul ütles ta Pevkurile ära, et ta teda rohkem fraktsiooni aseesimehe kohale ei pakuks ja temaga ei arvestaks. «Otsigu parem keegi, keda Kristen Michali tiib suudab aktsepteerida, ega muidu fraktsioon aseesimeest ära valida ei saa. Kui Pevkur pakub jätkuvalt inimesi, keda see kamp omaks ei pea, kestab punnseis edasi,» ütles Randpere.

Randpere nentis, et fraktsioonis on ülekaalus Kristen Michali toetajad.

«Kui sa käid Tallinnast väljas, on erakond Hanno Pevkuri taga, aga kui sa tuled Toompeale, siis poleks fraktsioonis inimesed justkui aru saanud, et ülejäänud erakond on otsustanud valida esimeheks Hanno Pevkuri. Minu meelest võiksid inimesed seda respekteerida,» rääkis ta.

Terje Trei: Randpere tööga ei olda rahul

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme TerjaTrei sõnul on Randpere tihti Tais ja käib harva tööl ning samal ajal peavad teised inimesed tema töö ära tegema. «Ka sügisel vahetus fraktsiooni juhtkond ja fraktsiooni asejuhina töötanud Randpere vahetati siis välja just sellepärast, et tema tööga ei oldud rahul,» ütles Trei.

Tema sõnul on Randpere jutt fraktsiooni sisepingetest lihtsalt tema psühholoogiline enesekaitse. Tema sõnul ei saa Randpere rääkida fraktsiooni sisepingetest, kui ta oli pikalt ära ja ilmus kohale alles selle nädala esmaspäeval.

«Kui Randpere esitati fraktsiooni aseesimehe kohale, käis rahulolematu mõmin. Üldiselt me fraktsiooni sees poolt ja vastu ei hääleta, aga kuna tema esitamine tekitas nii palju negatiivseid emotsioone, otsustati panna hääletusele, kes on erapooletu. Praktiliselt kõik tõstsid käe. Erapooletud hääled tähendasid tegelikult vastu olemist,» rääkis Trei.

Riigikogu Reformierakonna fraktsioonil on kaks aseesimeest. Üheks aseesimeheks valis fraktsioon Maris Lauri.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles