Sündis kokkulepe maailma suurima merekaitseala loomiseks Antarktikas

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa välisminister Murray McCully.
Uus-Meremaa välisminister Murray McCully. Foto: SIPA/Scanpix

       Reedel sai heakskiidu Antarktika puutumatu looduse kaitsmisele suunatud maailma suurima merekaitseala loomine Rossi meres, ütlesid ametnikud.

Antarktika vete eluressursside kaitse komisjoni (CCAMLR) 24 liikmesriiki ja Euroopa Liit jõudsid aastatepikkuste läbirääkimiste järel merekaitseala loomises kokkuleppele Austraalias Hobartis iga-aastasel kohtumisel.

Kokkuleppe tulemusena luuakse Rossi merel USA ja Uus-Meremaa eestvedamisel üle 1,55 miljoni ruutkilomeetri suurune merekaitseala, millest 1,12 miljonit ruutkilomeetrit muudetakse kalapüügivabaks piirkonnaks, teatas Uus-Meremaa välisminister Murray McCully.

"Ettepanek vajas 25 CCAMLR-i liikme üksmeelse toetuse saamiseks mõnesid parandusi ning lõplikus kokkuleppes on tasakaalus merealade kaitse, kestlik kalandus ja teaduse huvid," lausus ta.

McCully sõnul on esialgses ettepanekus välja käidud merekaitseala piirid jäänud muutumatuks.

Rossi meri on üks maailma viimaseid puutumata merelisi ökosüsteeme ning teadlased peavad seda elutähtsaks mereökosüsteemide elutegevuse ning kliimamuutuse mõju uurimiseks ookeanile.

Keskkonnakaitsjate sõnul on kaalul ookeanialad, kus elutseb 16 000 tuntud liiki, teiste hulgas vaalad, hülged, albatrossid, pingviinid ja mitmed haruldased kalaliigid.

"Riigid suutsid esimest korda oma erimeelsused kõrvale jätta, et kaitsta suurt ala Lõuna-Jäämeres ja rahvusvahelistes vetes," sõnas organisatsiooni Antarctic Ocean Alliance projektijuht Mike Walker.

Viimane merekaitseala loomisele vastu olnud riik oli Venemaa. Eelviimasena andis eelmisel aastal sellele oma heakskiidu Hiina.

Allikad ütlesid AFP-le, et kohtumisel jäi kokkulepe sündimata Austraalia ja Prantsusmaa algatuse üle luua Ida-Antarktikas üle miljoni kilomeetri suurune merekaitseala.

Kaks ettepanekut on olnud läbirääkimistelaual alates 2012. aastast.

CCAMLR-i näol on tegemist lepinguga, mille ülesanne on valvata Lõuna-Jäämere säilimise ja kestliku kasutamise üle.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles