Kerry: USA ja Venemaa otsivad võimalusi sõjategevuse peatamiseks Aleppos (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: AP/Scanpix

USA ja Venemaa uurivad uusi võimalusi vaenutegevuse peatamiseks Süüria linnas Aleppos, ütles Ühendriikide välisminister John Kerry reedel pärast kohtumist oma Vene ametivenna Sergei Lavroviga.

Diplomaatilised kõnelused vaenutegevuse peatamiseks Aleppos on patiseisus juba kuid ning Kerry ja Lavrovi kohtumine toimub ajal, mil Süüria valitsusväed teevad edusamme mässuliste kontrollitud Ida-Aleppo hõivamisel.

Kerry sõnul kavatsetakse väljapakutud ideid katsetada järgmise nädala algul Genfis toimuval USA ja Vene diplomaatide vahelisel järelkohtumisel. Kerry lisas, et arutab järelkohtumisel tehtud edusamme Lavroviga Hamburgis toimuva Euroopa julgeolekukonverentsi kõrvalt.

USA välisminister ütles uusi lähenemisi kirjeldades, et nende eesmärgiks on käivitada läbirääkimised Süüria valitsuse ja mässuliste vahel. Seda on üritatud teha 2014. aasta algusest, ent edutult.

Diplomaat rõhutas, et ei Washington ega Moskva kavatse küsimust edasi lükata kuni 20. jaanuarini, mil ametisse astub USA järgmine president Donald Trump.

«Vahetasime hulka ideid, mida arutatakse järgmise nädala algul Genfis toimuvatel kõnelustel ning peame ootama ja vaatama, kas need ideed saavad jalad alla või mitte,» ütles Kerry Roomas.

«Ütlen niipalju, et mõlemad pooled mõistavad diplomaatia jätkamise tähtsust ning üritavad vaadata, kas midagi saab teha. Mitte keegi ei oota järgmise valitsuse (ametisseastumiseni). Me mõlemad tunneme, et asjaga on kiire,» lausus Kerry.

«Mitte keegi pole vägivallaga leppinud,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles