Gambia president kuulutas välja eriolukorra, Soome toob oma turistid riigist ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambia presidendivalimised kaotanud Al Hadji Yahya Jammeh
Gambia presidendivalimised kaotanud Al Hadji Yahya Jammeh Foto: Carlos Garcia Rawlins /REUTERS/Scanpix

Gambia presidendivalimised kaotanud president Yahya Jammeh kuulutas teisipäeval välja 90-päevase eriolukorra.

Jammeh põhjendas otsust väitega, et välisriigid sekkusid detsembris toimunud presidendivalimistesse, mille ta kaotas Adama Barrow'le.

Jammeh tegi avalduse riiklikus televisioonis kaks päeva enne seda, kui ta pidi Barrow'le ameti üle andma.

Kahe päeva eest kinnitas Barrow, et astub ametisse hoolimata Jammeh' keeldumisest lahkuda. Riigipea nõuab ülemkohtu otsust Barrow valimisvõidu kohta, kuid sellega võib minna kuid.

Lääne-Aafrika piirkondlik ühendus ECOWAS on organisatsiooni sõnul valmis sõjaliseks sekkumiseks, kui Jammeh' peaks ametist lahkumast keelduma.

Soome turismifirma Tjäreborg teatas, et tühistab reedeks kavandatud reisi Gambiasse riigi ebastabiilse olukorraga seoses. Ettevõte saadab selle asemel Gambiasse tühja lennuki, mis toob normaalset ajakava järgides ära seal viibivad soomlastest turistid. Soome turiste on Gambias praegu umbes 300.

Eesti välisministeerium teatab oma kodulehel, et presidendivalimiste järgselt võib julgeolekuolukord riigis halveneda, esineda võib rahutusi. Välisministeerium soovitab Gambiasse reisijatel jälgida sündmusi väga tähelepanelikult, võtta ühendust oma reisikorraldajaga ning arvestada võimalusega, et rahvusvahelisi ühendusi pakkuvad lennujaamad ja sadamad võidakse sulgeda lühikese etteteatamisajaga.

Jammeh' valitsusest lahkus teisipäeval veel neli ministrit, kes põgenesid naaberriiki Senegali. Tagasi astusid välis-, rahandus-, kaubandus- ja keskkonnaminister, kinnitas tundmatuks jääda soovinud allikas. Varem oli Senegali pagulusse põgenenud Gambia informatsiooniminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles