Meie seast lahkus armastatud spordireporter Lembitu Kuuse

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kairit Leibold / ERR

Pika ja raske haiguse järel lahkus meie seast armastatud spordireporter Lembitu Kuuse. ERRi sporditoimetuse juhataja Rivo Saarna kinnitas Postimehele, et Kuuse lahkus meie seast laupäeva õhtupoolikul.

66-aastaselt surnud Kuuse töötas Eesti Televisioonis alates 1988. aastast ning jõudis rahva südamesse eelkõige läbi suusaülekannete. Aastatel 1974-1988 töötas Kuuse Tartu Riiklikus Ülikoolis spordifüsioloogia kateedris. 1974. aastal lõpetas Kuuse Tartu Ülikooli matemaatikateaduskonna rakendusmatemaatika erialal.

Kuuse teenis 2005. aastal välja Valgetähe V klassi teenetemärgi. 2012. aastal võitis ta Kuldmikrofoni auhinna. Kuuse käis reporterina kõikidel olümpiamängudel aastatel 1994 kuni 2014. 2016. aasta Rio mänge kommenteeris ta kehva tervise tõttu Tallinnast.

Kuuse asjatundlikkus, millega käis alati kaasas sära, kirglikkus ja soojus, iseloomustasid tema spordiülekandeid ja reportaaže. Tema isikupäraselt värvikad reportaažid said samasuguseks folklooriks nagu Valdo Pandi omad publitsistikas või kolleeg Toomas Uba omad spordiajakirjanduses. Lembitu oli väljapaistev intervjuumeister, usutledes oma karjääri jooksul sadu väljapaistvaid Eesti spordi- ja ühiskonnategelasi.

Kuuse legendaarsemate otsereportaažide hulka võib lugeda pikki ülekandeid Tartu maratonilt ja Tour de France'i velotuurilt. Eesti murdmaasuusatamise kuldaegadel jõudsid meie olümpiamedalid Eesti kodudesse just Lembitu Kuuse vahendusel - Andrus Veerpalu olümpiakuld Salt Lake City 2002 olümpiamängudelt ja Torino olümpiamängude kolm kuldmedalit 2006. aastal. Kuuse kommentaaride saatel on Eesti sõudjad saavutanud olümpiamängudelt kolm medalit. Tema viimaseks olümpiamedalireportaažiks jäi meeste neljapaadi finaalsõit Rio olümpial, viimaseks teleülekandeks laskesuusatamise maailmakarikasarja reportaaž Östersundist ning viimaseks intervjuuks usutlus rallisõitja Ott Tänakuga Lembitu oma kodus Viimsis.

«Lembitu oli kõva töömees ning ka kõva spordimees,» meenutab endine ERRi sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer.

«Temaga oli väga hea koos töötada. Ta oli alati optimistlik ning leidis olukordadele lahendusi. Ta ei löönud kunagi risti ette,» räägib Kaljuveer, kes meenutab seejärel ka nende viimast ühist suusatamise MMi. «Mäletan, et olime koos 2013. aasta suusatamise MMil Val di Fiemmes. Ta tegi seal hommikul hotellitoa akna lahti, võttis lund, viskas seda kehale ning tegi seejärel hommikuvõimlemist.»

Postimees avaldab kaastunnet Lembitu Kuuse lähedastele. ERRi teatel on telemaja fuajees avatud ka kaastunderaamat, kuhu saavad järelehüüde kirjutada kõik soovijad.

Eesti peaminister meenutab Lembitu Kuuset

EOK järelhüüe Lembitu Kuusele

Alaver: Kuuse oli võistlustel alati eestlaste kõige kirglikum fänn

Kaljuveer: Kuuse jõudis rahva südamesse läbi suusatamise

Taimsoo: Lembitu Kuuse on meie generatsiooni spordihääl

Lembitu Kuuse viimasel usutluseks jäi intervjuu Ott Tänakuga

Sõber Mati Merirand: sõprade jaoks ei hoidnud kokku ei aega ega vahendeid

Suurärimees Oleg Gross: ta oli alati positiivne

Koolijuht Aivar Part: tubli mees oli, alati kooli toetav

Lembitu Kuuse. Foto: Ülo Josing / ERR
Lembitu Kuuse. Foto: Ülo Josing / ERR Foto: Ülo Josing/ERR

 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles