Kaheksa eestlase saatus on teadmata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPP ALATALU

Eelmise aasta septembris saatsid kaheksa Estonia huku järel kaduma jäänud eestlase omaksed Rootsi peaministrile Göran Perssonile ja ekspeaministrile Carl Bildtile kirja, et teada saada, miks esialgne pääsemisteade muutus. Legend räägib, et kapten Avo Piht ja veel seitse kadunut elavad hoopiski USAs ning naasevad koju alles kümne aasta pärast.

Peaminister Persson edastas omaste kirja transpordiminister Ines Uusmannile, kes palus Rootsi politseil esitatud andmeid kontrollida.

Kapten Avo Pihti, vanemmehaanik Lembit Leigeri, laevaarst Viktor Bogdanovi, tüürimees Kaimar Kikase, mehaanik Agur Targama, kaupluse juhataja Tiina Müüri ning kaksikutest tantsijate Hannely ja Hanka-Hannika Veide kohta tuli õnnetusejärgsetel päevadel mitmest allikast info, et nad on pääsenud.

Rootsi kriminaalpolitsei uurija Per Olov Palmgren koostas novembris politsei vastuse transpordiministrile, kus selgitas, et Läänemere suurim laevaõnnetus oli ootamatu ning esialgu tekkis palju segadusi. Telefonikeskustes hakati koguma andmeid laeval olnute kohta, sest nimekirju polnud. Ainuüksi Stockholmi politsei telefonikeskuses võeti esimese ööpäeva jooksul vastu 8200 kõnet.

Et andmed laeval olnute kohta olid ebatäpsed, keelati telefonivalves olnud politseinikel igasugustele järelepärimistele laeval olnute kohta vastuseid anda. Tänaseni ei oska politsei öelda, kust täpselt andmed nende kaheksa inimese kohta saadi.

«Neid kaheksat isikut ei ole leitud surnuna ei päästetööde ajal ega pärast õnnetust. Seega peetakse neid kadunuteks. On täiesti välistatud, et nad päästeti ja seejärel mingil moel kaduma läksid. Pärast õnnetust ei ole mingit infot, mis seda kinnitaks,» on kirjas politsei vastuses.

Politsei vastus oli üldsõnaline

Too novembrist pärit vastus oli nii üldsõnaline, et transpordiministeeriumi juristid saatsid selle tagasi ja palusid täpsustusi. Ministeeriumi juriidiline nõunik Catarina Barketorp ütles «Postimehele», et politsei lubas esmalt täpsustused saata enne jõule, siis kindlasti enne lihavõtteid, kuid seni pole politsei midagi täpsustanud. Ka kapten Pihti abikaasa Sirje Piht ütles, et see vastus ei öelnud midagi, pigem meenutasid tormikirjeldused lõike Aadu Hindi «Tuulisest rannast».

Per Olov Palmgren rääkis «Postimehele», et nad on juba vastanud ja nüüd on vaja teha vaid mõned täiendused.

«Oleme proovinud neid andmeid kontrollida, kuid lõpptulemus on igal juhul sama: ei ole andmeid, et keegi neist oleks elus,» vastas Palmgren kaks kuud tagasi «Postimehele».

Palmgren, kes tegeleb muude asjade hulgas ka 11 aastat tagasi toimunud ja seni lahendamata Rootsi peaministri Olof Palme mõrva uurimisega, ütles, et tööd on palju, aga ta ikkagi katsub leida aja vastamiseks.

Info varjamine sünnitab legende

Kapten Pihti ja veel seitsme eestlase kadumamineku lugu huvitab ka Saksa «Spiegeli» ajakirja ja telekanalit, kes on asja uurinud, kuid põrganud nii Rootsis kui ka Saksamaal info ilmse varjamise vastu. Jutta Rabe «Spiegelist» ütles, et temagi usub, et need kaheksa inimest pääsesid, kas ja kus nad praegu elavad, ei osanud ta arvata.

«Spiegelil» oli sügisel eetris saade, kus oli juttu ka kaheksast kadunuks jäänud eestlasest, ning sellele järgnes väga aktiivne reageering. Üks allikas, kes Jutta Rabe sõnul oli olnud teistest asjatundlikum ning kelle tausta uurimine viis ajakirjanikud Saksa luureni, oli öelnud, et tal on väga kahju Sirje Pihtist, kes on jäetud täielikku teadmatusse, ja soovitas tal selles poliitilises küsimuses mõelda globaalsemalt.

Advokaadina Estonia ohvrite omakseid esindav Henning Witte ütles «Postimehele», et temani on jõudnud mitmest allikast info, et kõik kaheksa on Ameerikas ja heal järjel ning tulevad tagasi, kuid Wittel ei ole ühtegi tõendusmaterjali.

«Isiklikult olen veendunud, et Piht pääses. Ma ei tea, kas ta praegu elab, kuid on nii palju vihjeid, et arvata, et ta pääses. Kuid paljud peavad Pihti pääsemist uskujaid hulluks,» ütles Witte.

Kes vaatas kiirabiautost välja?

Estonia huku põhjusi uuriva komisjoni esimees Uno Laur on öelnud, et kapten Piht jagas laevahuku ajal päästeveste. Kas ta pääses või mitte, on selgusetu.

Seda videopilti, mida Mare Baltica meeskond õnnetuse ööl telerist nägi ja mille puhul osa meremehi on siiani veendunud, et pildil oli neile kõigile hästi tuntud kapten Piht, pole ei «Spiegeli» televisioon ega keegi teine hiljem leidnud. Mees, kes ühe videolindi peal astub tekk ümber kiirabiautost välja, ei ole sellest ülesvõttest, mida Eesti meremehed nägid, ega kindlasti mitte Avo Piht.

Estonia õnnetust uurivad Saksa ajakirjanikud avaldasid eelmise aasta sügisel pildi, kuidas Estonialt pääsenuid üles korjanud Mariellalt sõitis välja kiirabiauto, mille aknast paistis mehenägu. Sirje Piht on öelnud, et 90% tõenäosusega on see tema mees.

«Spiegeli» ajakirjanikud, kes on seda videolinti edasi-tagasi üle vaadanud, kinnitasid, et see ei saa olla Avo Piht, vaid keegi noorem. Pealegi ütles Jutta Rabe, et Piht ei olnud ühegi tema allika andmeil Mariella pardal.

Kui saaks kokku inimesega, kes sõitis kiirabiautos laevalt maha, kuid kes väidetavalt pole Piht, saaks välistada jutu Pihti kiirabiautoga kuhugi ära viimisest.

Uurija Palmgren ütles «Postimehele» aasta alguses, et ta teab, kes see mees videolindil on.

Märtsis ütles Palmgren, et see mees on rootslane. Eelmisel nädalal lisas ta, et see on tegelikult keegi kiirabipersonalist. Palmgren ütles, et kohtumine selle isikuga on võimalik, kuid eelmisel kolmapäeval teatas ta äkki, et ta ei saa anda ajakirjanduse meelevalda kõiki inimesi, keda nad tahavad. Samas on Rootsis nii vähe asju, mida ei avalikustata.

Palmgren küsis «Postimehelt»: kas te ei usu mind, kui ma ütlen, et see mees töötas kiirabis?

«Loomulikult saan aru, et teil Eestis oleks lihtsam, kui teaks, kes on see mees, et välistada üks kahtlustus. Jään kindlaks sellele, et see mees on kiirabi töötaja,» kinnitas uurija. Miks ta selle inimese nime ei ütle, ei osanud arvata ka Rootsi tavasid tundvad Rootsi ajakirjanikud.

Saksa televisiooni Focus-programm tegi paar nädalat tagasi intervjuu Meyer Werfti esindaja Peter Holtappelsiga, kes ütles end olevat veendunud, et kapten Piht on elus. Üks advokaat Witte teooriate allikas, kes on seotud Rootsi kaitseministeeriumiga, on talle öelnud, et praegu kuuldavasti USAs elavad Avo Piht ja kõik ülejäänud seitse naasevad koju võibolla kümne aasta pärast, kui olukord on rahunenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles