Yana Toom näeb erakonnas leppimisruumi (6)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Edgar Savisaare Hundisilma talus mullu oktoobris, kui seal peeti erakonna piirkonnajuhtide koosolek. Toomi sõnul ei käi ta kutsumata Edgar Savisaarel külas.
Yana Toom Edgar Savisaare Hundisilma talus mullu oktoobris, kui seal peeti erakonna piirkonnajuhtide koosolek. Toomi sõnul ei käi ta kutsumata Edgar Savisaarel külas. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakond ei ole mõis, mida saab kellelegi loovutada või pärandada, ning seetõttu ei oota Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom (49) seda ka Edgar Savisaarelt. Keskpartei uueks juhiks saab ühel hetkel see, kel selleks ajaks suurim toetus. Toom on vajadusel valmis juhiks kandideerima.

Pärast kongressi on olukord Keskerakonnas veelgi pöörasemaks läinud. Millest see räägib? Miks te olete erakonnana nii haprasse seisu jõudnud?

Ma ei nimetaks seisu hapraks, kuid see, et eri arvamuste väljaelamine erakonnas on jõudnud haripunkti, vastab paraku tõele. Samas – kuigi mulle endale on meedia abil arvete klaarimine vastukarva – saan ma aru nendest, kes sellele kiusatusele vastu ei suuda panna. Igal juhul ma usun, et suu puhtaks rääkimine on vahel ka kasulik. Valimistevahelisel aastal võib endale sellist luksust lubada.

Kas olete nõus, et kongress näitas tegelikult, et erakond pole esimest korda nii selgepiiriliselt ühtne?

Defineerigem ühtsuse mõiste. Kui te usute, et erakonda hoiab koos inimene, mitte maailmavaade, siis Eestis ei olegi erakondasid. Kujutage ette näiteks Taavi Rõivase või Margus Tsahkna järgijate erakonda – mitu liiget võiks seal olla?

Nii et me räägime ikkagi maailmavaatest, ja maailmavaatelist konflikti Keskerakonnas ei ole. Kõik muu on personaalia ehk «meeldib-ei-meeldi» tasemel ja leiab sellel tasemel ka lahenduse.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles