Naist kahtlustatakse oma nelja kuu vanuse poja tapmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokuröri abi Mai Merisaar loetles kohtus põhjusi, miks Rii­na Iljinat ei tohiks vabadusse lasta.
Prokuröri abi Mai Merisaar loetles kohtus põhjusi, miks Rii­na Iljinat ei tohiks vabadusse lasta. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Pärnumaal segastel asjaoludel kadunud nelja kuu vanuse Kevini saatuse kohta tuli selgus eile kohtus – väike poiss on surnud ja tema tapmises kahtlustatakse ema.

Kevin jäi Vändra vallas Suurejõe külas kadunuks mullu hilissügisel. 30. novembril lasi Pärnu maakohus lapse ema Riina Iljina (27) vahi alla võtta. Naise peagi nelja-aastaseks saav vanem poeg saadeti toona turvakodusse, kuid Kevini saatuse kohta rääkis ema vastakat juttu.

Eile toimus Pärnu maakohtus kriminaalmenetluse seadustikus ette nähtud juriidiline toiming – vahistuse põhjendatuse kontroll. Nimelt võib vahistatu või tema kaitsja vahistamisest kahe kuu möödudes esitada kohtule taotluse kontrollida vahistuse põhjendatust. Seda Iljina advokaat Viktor Kozlov eile tegigi, väites, et naise võiks vabadusse lasta.

Advokaadi sõnul eitas Iljina ülekuulamisel oma lapse tapmist. Küll tunnistas ta, et jäi väsinuna magama ja ärgates avastas, et laps oli patjade vahel lämbunud. Naine sattunud sellisesse meeltesegadusse, et põletanud lapse surnukeha ahjus.

Kozlov leidis, et Iljinat vahi all hoida pole enam mõtet. Kuigi naisel elukoht puudub, võiks ta minna elama hooldekodusse, kuhu on paigutatud tema vanem poeg.

Prokuröri abi Mai Merisaar teatas kohtule, et mullu 1. detsembril alustatud kriminaalmenetluses on määratud mitu ekspertiisi, mille vastused on veel saabumata. Nii määrati DNA-ekspertiis naise korteri ahjust tuha seest leitud luutükkidele, et teha kindlaks, kas need on inimluud.

Kohtuantropoloogilisest ekspertiisist peaks aga selguma, kas luutükid on täiskasvanu, lapse või nooruki omad.

Kahtlustatavale endale on aga määratud kohtupsühhiaatria-kohtupsühholoogia kompleksekspertiis. See peaks andma vastuse, kas Iljina põeb vaimuhaigust, on nõrgamõistuslik või oli tal kahtlustuses nimetatud tegude toimepaneku ajal vaimutegevuse ajutine rike või muu haiguslik seisund.

Prokuröri abi rõhutas, et Iljina vahi all hoidmine on vajalik ja põhjendatud. Vabaduses võib ta karistuse hirmus hakata eeluurimisest kõrvale hoiduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles