Sputnik esitab Eesti ajateenija juhtumi valguses valeväiteid (7)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automaatrelv AK4 - sama tüüpi relva kasutas end õlga tulistanud ajateenija.
Automaatrelv AK4 - sama tüüpi relva kasutas end õlga tulistanud ajateenija. Foto: Marko Saarm / Sakala

Venemaa propagandakanal Sputnik pöördus Eesti kaitseväe poole ja esitas küsimusi, milles seostab Võrus end automaadist õlga tulistanud ajateenija juhtumit hoopis sellega, et vene rahvusest ajateenijaid diskrimineeritakse kaitseväes.

«Seoses hiljutise juhtumiga, kus Kuperjanovi jalaväepataljonis vigastas üks ajateenija end tahtlikult tulirelvast, et «lahedat armi saada» üritab Sputnik tõsist propagandavalet levitama hakata,» sõnas major Arvo Jõesalu Sputniku tegevust kommenteerides.

«Propagandakanal Sputnik on alustamas järjekordset kampaaniat, et tekitada lõhe Eestis elavate inimeste vahele ning õhutada rahvuste vahelist vaenu nii ühiskonnas kui ka kaitseväes. Sputnik on kaitseväele ja kaitseministeeriumile saatnud rea küsimusi, mis sisaldavad endas nii valesüüdistusi kui valeväiteid. Mitte ükski Sputniku esitatud väidetest ei vasta tõele.  Ka mitte see, et tegemist oli vene keelt kõneleva noormehega,» rääkis Jõesalu.

Loe lähemalt: Ajateenija tulistas ennast, et saada «lahedat armi»

Sputniku peatoimetaja ütles oma pöördumsies, et nende infoallikad Kaitseväes pakuvad juhtunust hoopis teistsugust pilti. «Nende käsutuses oleva info kohaselt, sai vene keelt kõnelev noormees haavata põgenemiskatsel, mil sõjaväepolitsei teda kinni pidas,» kirjutas Sputniku peatoimetaja.

Postimees avaldab Sputniku saadetud küsimused:
Eesti meedia avaldas info, mille kohaselt 1. märtsi õhtul tulistas Võru Kuperjanovi pataljoni ajateenija end automaadist AK4 õlga, sooviga saada kuuliarmi. Kas see on tõesti nii?

Meie allikate andmeil oli põgenemise põhjuseks ebanormaalne atmosfäär, mis pataljonis just venekeelsete ajateenijate ümber tekkinud on. Kuivõrd see tõele vastab?

Näiteks keelduvad meile teadaolevalt pataljoni meedikud osutamast meditsiinabi neile sõduritele, kes ei valda piisaval tasemel riigikeelt. Kas niisugused juhtumid olid Kuperjanovi pataljonis?

Samuti on nende venekeelsete ajateenijate, kes eesti keelest piisavalt aru ei saa, pidev solvamine ja tagakiusamine allohvitseride poolt juba reegliks muutunud. Kas see on tõesti nii?

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles