Fotod sündmuskohalt: Jõgevamaal sai liinibussi ja sõiduauto kokkupõrkes viga kaheksa inimest (8)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna enne kella 13 põrkasid Jõgevamaal Raja külas kokku SEBE liinibuss ja sõiduauto Hyundai. Vigastada sai kaheksa inimest. 

Kui esmalt teatati neljast vigastatust, siis detailide täpsustudes selgus, et õnnetuses sai kannatada kaheksa inimest, kellest kaks viidi haiglasse ning kuus sai kohapeal esmaabi, kinnitas politsei- ja piirivalveameti (PPA) Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk Postimehele.

Esialgsetel andmetel oli sõiduautot Hyundai juhtinud 81-aastane naine tähelepanematusest keeranud kõrvalteelt ette peateel Tartust Jõhvi suunas liikunud SEBE liinibussile, mida juhtis kaine 66-aastane mees. Kokkupõrke tagajärjel paiskus liinibuss kraavi ning vajus külili, avariiline sõiduauto jäi teele, teatas PPA. 

Liinibussis oli koos juhiga kokku ligi 40 inimest. Bussis viibinutest sai viga seitse inimest, ühe vigastused olid raskemad ja meedikud viisid tema tervisekontrolliks haiglasse. Teistele bussireisijatele osutati esmaabi kohapeal. Õnnetuses sai viga ka sõiduautos üksi viibinud eakas naine, temagi viidi haiglasse ravile. Kohapeal viibiva Kanal 2 reporteri sõnul saabus reisijatele kella 15.30 paiku esimene asendusbuss. 

Bussis olnud noormees: see oli tohutult õnnelik õnnetus 

«Tahan jagada kahte lugu korraga – lugu elupäästvast turvavööst ja lugu inimliku klienditeeninduse kõrgemast tasemest,» kirjeldas bussis viibinud noormees, kes oli teel Narva teatrisse. 

Ta märkis, et paneb sõidukis alati turvavöö kinni, kuid täna jäi telefonist miskit lugema ning turvavöö kinnitamine tuli talle meelde tänu kaasreisijale, kes oli endale kogemata noormehe vöö peale pannud. «Neid ümber vahetades tuletas asja mullegi meelde. See oli õnn,» kirjeldas noormees. 

Pool tundi hiljem tegi buss maanteekiirusel sõites väga äkilise pidurduse, rammis kõrvalteelt ette sõitnud väikeautot ja põrutas bussijuhi pingutustest hoolimata juhitavuse kaotanult kraavi poole. «Mu esimene mõte oli – jääks me ometi teele! Ei jäänud. Ja siis hakkas inertsist edasi liikuv buss külili vajuma. Ja kui meil poleks olnud turvavöösid, oleksime lennanud bussis ringi nagu kartulikotid ja kukkunud üksteise ja selle naise otsa, kes oli teisel pool vahekäiku ning vajunud vastu metsaalust surutud bussiakent.»

«Kui meil poleks olnud turvavöösid, oleksime lennanud bussis ringi nagu kartulikotid.»

Noormehe sõnul päästis turvavöö paljusid bussireisijaid. «See oli tohutult õnnelik õnnetus ja ilmselt paljuski tänu sellele, et enamus inimesi olid turvavöö kinni pannud. Bussis olnud 38st inimesest said vaid paar inimest muhkusid ja kriime!»

Noormehe sõnul saabusid politsei ja kiirabi sündmuskohale kiiresti. «Hiljem, kui inimesed olid üksteist ja omi asju bussist välja aidanud, tänasin rahva ja ametiasutuste vahel asjalikult toimetanud Simple Express´i bussijuhti. Ka tema oli imekombel täiesti terveks jäänud,» meenutas noormees. 

Patsutasin meest õlale ja ütlesin: «Mul on väga hea meel, et teie terve olete!»

Ja hallipäine vana mees ütles rahulikult: «Mis mina, ma olen lihtne töömees! Kõige olulisem on, et teie olete terved. Mul on väga kahju, et üldse nii juhtus. Teie olete meie kliendid ja meie peame teie eest hoolt kandma!» 

Õnnetus sirgel teelõigul 

Õnnetus juhtus sirgel teelõigul, nähtavus ja ilmaolud olid head. Teada on, et mõlemal avariis osalenud juhil on sõiduki juhtimisõigus.

Tartu jaoskonna avariipolitseinik Rando Jõemets sõnas õnnetuse üksikasju selgitades, et eakas autojuht ei pruukinud ristmikule jõudes peateel liikunud liinibussi kuigi hästi tähele panna ning eeldas, et võib soovitud manöövri sooritada. «Kas mitme vigastatuga lõppenud raskes avariis on veel asjaolusid, mis selle aset leidmist võisid soodustada, uuritakse alustatud menetluses,» lisas Jõemets.  

Ta lisas veel, et eakamad autojuhid peavad kriitiliselt hindama oma sõiduvõimekust ning kui reaktsioon ei ole piisav ning tähelepanu napp, tuleks nii enda kui teiste ohutuse tagamiseks autorooli mitte minna. «Oluline roll on siin ka eakamate inimeste noorematel lähedastel, kes saavad olukorra hindamisel abiks olla,» ütles avariipolitseinik.

Õnnetuse tõttu oli tee liiklusele suletud ning kohapeal reguleeris liiklust politsei. 

Liiklusõnnetus juhtus Jõgevamaal Raja külas, Jõhvi-Tartu-Valga maantee 75. kilomeetril.

Raja küla asukoht: 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles