Kalad pääsevad paisu tagant liikvele

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jändja paisu juures avaneb selline pilt: pais on veele suletud, sest keskmise ava alumist betoonkonstruktsiooni võetakse madalamaks. Kogu veevool suunati kunagistesse turbiinikanalitesse. Töödel hoiavad silma peal objektijuht Priit Randman ja Külli Tammur keskkonnaagentuurist.
Jändja paisu juures avaneb selline pilt: pais on veele suletud, sest keskmise ava alumist betoonkonstruktsiooni võetakse madalamaks. Kogu veevool suunati kunagistesse turbiinikanalitesse. Töödel hoiavad silma peal objektijuht Priit Randman ja Külli Tammur keskkonnaagentuurist. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Türi vallas on lõpetamisjärgus tööd Jändja paisule kalapääsu rajamiseks. Sel nädalal viiakse lõpule kärestiku ja kudealade rajamine, milleks paigutatakse Pärnu jõkke maakivid ning peenema fraktsiooniga kruus.

Kivid tekitavad kaladele meelepärase kärestikulise veevoolu ning pakuvad varju ja puhkust ülesvoolu rühkimisel. Kruusa sisse kaevandavad kalad endale sabaga pesalohud, kuhu lasevad oma marja.

"Kivid paigutatakse jõkke kopplaaduriga ning sätitakse siis ükshaaval käsitsi paika kalastikueksperdi juhendamisel," selgitas keskkonnaagentuuri projektijuht Külli Tammur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles