Vene teadlane kinnitas Novitšoki kallal töötamist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseriietust kandvad esmaabitöötajad.
Kaitseriietust kandvad esmaabitöötajad. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Vene keemik Leonid Rink kinnitas täna, et töötas kuni 1990. aastate alguseni riiklikus programmis närvimürgi Novitšok tootmiseks, lükates ümber Moskva väited, et riik ei ole mürgigaasi arendanud.

Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix

Briti võimude teatel kasutati Novitšokki endise Vene luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Julia ründamiseks 4. märtsil Suurbritannias Salisburys.

Rink ütles Vene uudisteagentuurile RIA Novosti, et kui mürgitamisega olnuks seotud Moskva, oleksid Skripal ja tema tütar surnud.

«Nad on veel elus. See tähendab, et rünnakus kas ei kasutatud üldse Novitšokki või oli see halvasti valmistatud ning selle kasutamisel oldi hooletud,» ütles keemik. «Kolmanda võimalusena kasutasid inglased vahetult pärast rünnakut vastumürki, sel juhul pidid nad täpselt teadma, millega oli tegemist.»

Rink ütles, et töötas 27 aastat riiklikus laboris, mis asus suletud linnas Šihanis ning Novitšoki väljatöötamine oli osa tema doktoriväitekirjast.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov väitis eelmisel nädalal, et Moskval ei ole olnud programme keemiarelva väljatöötamiseks.

Briti võimude teatel on Briti kodakondsusega Sergei Skripal ja Vene kodakondsusega Julia Skripal kriitilises seisundis haiglas.

Gaasimaske kandvad uurijad.
Gaasimaske kandvad uurijad. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles