Hispaania tühistas Puigdemonti vahistamismääruse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Kataloonia president Carles Puigdemonti viibib praegu Saksamaal.
Endine Kataloonia president Carles Puigdemonti viibib praegu Saksamaal. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters /Scanpix

Hispaania kohtunik tühistas täna Euroopa ja rahvusvahelised vahistamismäärused endise Kataloonia presidendi Carles Puigdemonti ja teiste välismaale pagenud Kataloonia poliitikute suhtes, teatas Hispaania ülemkohus.

Kohtunik Pablo Llarena tühistas määrused pärast Saksa kohtu otsust anda Puigdemont Hispaania võimudele välja, kuid vaid riigi raha väärkasutamise süüdistuse, mitte mässusüüdistuse alusel.

Veel viis Hispaanias separatismis süüdistatud katalaani viibivad Šotimaal, Belgias ja Šveitsis, neid ähvardab vahistamine ainult Hispaaniasse naastes. Kolmele neist on esitatud süüdistus mässule õhutamises.

Puigdemonti sõnul näitab tema ja teiste eksiilis katalaanide suhtes langetatud otsus, et nende vastu esitatud süüdistustes on suur nõrk koht.

Puigdemont kutsus Twitterisse postitatud avalduses üles vabastama Hispaanias vangistatud Kataloonia separatiste.

Kokku on mässus süüdistatud 13 separatisti, üheksa neist on Hispaanias kinni peetud ja ootavad kohust. Hispaania vanglates olevad üheksa separatistidest eksliidrit võivad väita, et kui Puigdemonti ei saa mässusüüdistuste alusel kohtu alla anda, ei saa seda teha ka nende puhul.

Madrid vallandas mullu oktoobri lõpus pärast Kataloonia parlamendis heaks kiidetud iseseisvusdeklaratsiooni sealse regionaalvalitsuse, kehtestas poolautonoomse regiooni üle otsevõimu, saatis laiali regionaalparlamendi ja korraldas erakorralised valimised, mille tulemusena säilitasid iseseisvuslased ikkagi napi enamuse

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles