Hannes Hanso liitub koalitsioonikaaslase Urmas Reinsalu umbusaldamisega (87)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso
Hannes Hanso Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsuskoalitsiooni kuuluv riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni liige Hannes Hanso ühineb umbusaldusavaldusega justiitminister Urmas Reinsalu (IRL) vastu, kui opositsioon peaks selle algatama. 

«Ühinen umbusaldusavaldusega Reinsalu vastu kui see tuleb. Olen ka SDE fraktsiooni esimeest oma otsusest teavitanud,» teatas Hanso. 

«Mina arvan, et selline valitsus, kus on Reinsalu-suguse suupruugiga valitsusliikmed, ongi juba kriisis.»

Ta põhjendab oma otsust järgmiselt: «Kuidas ma saaksin otsa vaadata oma naisele, tütardele, õdedele, kallitele naiskolleegidele fraktsioonis ja riigikogus, kui ma seda ei teeks? Ja tervele poolele Eesti elanikkonnast ehk meie naistele? Mõni pelgab, et umbusalduse avaldamine võib esile kutsuda valitsuskriisi. Mina arvan, et selline valitsus, kus on Reinsalu-suguse suupruugiga valitsusliikmed, ongi juba kriisis.»

Mullu Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) lahkunud riigikogu liikmed Margus Tsahkna ja Marko Mihkelson leiavad, et justiitsminister Urmas Reinsalu peaks ise tagasi astuma.  

«Justiitsminister Urmas Reinsalu teeks õige otsuse, kui teataks lähiajal oma tagasiastumisest. Eesti poliitikas on viimasel ajal siginenud liiga palju vastutustundetut kõnepruuki. Väärikus ja ärakuulamine, mitte ärapanemine, on kõvas defitsiidis. Reinsalu jõuline avaldus, millega ta sisuliselt kiitis heaks naistevastase vägivalla, on igatepidi kohatu. Seda enam, et tegemist on justiitsministriga. Ma ei näe täna ühtegi teist võimalust, kui avaldada justiitsminister Reinsalule umbusaldust,» märkis riigikogu väliskomisjoni juhtiv Mihkelson BNSile.

Tsahkna lisas, et on naiste vastu suunatu vägivalla vastase valge lindi kampaania esindaja ning ta ei näe mingit muud võimalust, kui Reinsalu umbusaldamist riigikogus toeada.

Reformierakond annab esmaspäevani aega 

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi sõnul on justiitsminister Urmas Reinsalul esmaspäevani aega tagasi astuda. Kui seda ei juhtu, algatab Reformierakonna fraktsioon justiitsministrile umbusaldusavalduse.

«Umbusu käivitaja oli tema naistevastase vägivalla hukkamõistu kahetsemine ja ebasiiras vabandamise vorm,» selgitas Ligi Postimehele. Ta lisas pressiteate vahendusel, et vägivalla teema jääb umbusaldusavalduse keskseks teemaks. «Justiitsministri sõna on erilise kaaluga, sest just tema kujundab õiguspoliitikat ja vägivalla vastane võitlus on tema otsene ülesanne,» lisas Ligi.

Ligi sõnul jättis Reinsalu oma sõnavõtu sisu pärast kahetsemata ja vabandas üleolevalt vaid öeldu vormi pärast «juhul», kui see kedagi solvas. «See sõnavõtt solvas ilmselgelt paljusid. Kahjuks puudutab vägivald paljusid naisi ja niivõrd tundlik teema nõuab tõsiseltvõetavat ja siirast käsitlust,» märkis reformierakondlane, lisades, et ministri sõnad on eriti küünilised arvestades seda, et valitsus on lähisuhte vägivalla vähendamise kirjutanud sisse ka koalitsioonileppesse.

Ligi tõi välja, et Reinsalu juhib Eestis okupatsioonikahjude määramise protsessi ja rikub omandireformi seadust raha jagamisel. «Väidan juba pikemat aega ilma Reinsalu poolt vigade parandust saamata, et valitsus rikkus seadust kirikule okupatsioonikahjude hüvitamise sildi all raha andes. Justiitsminister ei tohi olla poliitiline mängur.»

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) justiitsministri Urmas Reinsalu umbusaldamiseks palju argumente, kuid otsuse teeb fraktsioon esmaspäeval.

«Esmaspäeval teeb fraktsioon otsuse,» ütles Helme reedel BNS-ile. «Oleme nii reformierakondlaste kui vabaerakondlastega sel teemal neljapäeval ja reedel päris palju suhelnud.»

Helme sõnul on Reinsalu umbusaldamiseks palju argumente. «Alates sellest, et Reinsalu provokatsioon oli ju selgelt tehtud selleks, et võtta kriitika Kadriori pealt ära,» sõnas ta. «NO teatri paanika on ju tingitud sellest, et presidendi kantselei otsustas NO teatri võtta aastapäeva etendust tegema ja Reinsalu tegi teadliku provokatsiooni selleks, et tähelepanu mujale tõmmata. Aga see on suht küüniline käik. Aga see, mis ta ütles, ei olnud ka sugugi sobilik ei justiitsministrile ega kõrgele poliitikule.»

«Aga teisest küljest oleme murelikud ka, et kui siin iga kahe nädala tagant mingi umbusaldus tuleb, siis see pole ka normaalne,» lisas Helme.

Helme märkis vajadust oodata enne otsustamist ära esmaspäevased arengud. «Siin on kaks asja - Reformierakond ütles, et nemad ootavad Reinsalult mingit otsust esmaspäevaks. Nii, et ka Reinsalule on antud aega midagi otsustada. Teine asi on see, et me oleme siin näinud mõningaid kommentaare sotside ja ka keskerakondlaste seast. Aga tegelikult peavad ju ka nemad mingi seiukoha kujundama. Ma tahaksin ikka teada, kuidas sotsid kavatsevad Reinsalu jätkamist toetada - siis nad ju ei tohi elu lõpuni võtta sõna ei naistevastase vägivalla, soovõrdõiguslikkuse ega ühelgi teisel sellisel teemal,» rääkis EKRE fraktsiooni juht.

EKRE riigikogu fraktsioonis on seitse liiget.

Hääled peaaegu koos

Ministri umbusalduseks on vaja 51 riigikogu saadiku häält. Siinkohal tuleb arvestada, et loevad mitte meedias öeldud seisukohad, vaid reaalne tulemus riigikogu hääletusel. Ei tasu välistada ka võimalust, mil ministrit umbusaldada lubavad (koalitsiooni)poliitikud hääletamise ajaks ootamatult «ära kaovad». Hetkel on koalitsioonil (Keskerakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond) kokku 54 häält, opositsioonil (EKRE, Reformierakond, Vabaerakond) 45 häält. Fraktsiooni mitte kuuluvaid liikmeid on 2. 

ERRi andmetel on umbusaldusavaldusele lubanud alla kirjutada ka Keskerakonna fraktsiooni liikmed Olga Ivanova, Marika Tuus-Laul, Heimar Lenk, Peeter Ernits ja Oudekki Loone. Peeter Ernits ütles Postimehele, et tema kohta käiv info, nagu plaaniks ta umbusaldusavaldusele alla kirjutada, ei vasta tõele. Seda kinnitab ka Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu. «Täna toimunud fraktsiooni seminaril jäi selgelt kõlama seisukoht, et Keskerakonna saadikud ei toeta Urmas Reinsalule umbusalduse avaldamist. Keskerakonna fraktsioon arutab tekkinud poliitilist olukorda ka oma esmaspäevasel koosolekul,» selgitas Sarapuu. 

Kuuldusele, nagu oleks Oudekki Loone kutsunud üles fraktsioonikaaslasi ministrit umbusaldama, vastas Loone järgmiselt: «Minu fraktsioonikaaslased on täiesti ise mõtlemisvõimelised inimesed.» 

Oudekki Loone, kes oli nende 104 seas, kes presidendile Tiit Ojasooga seotud avaliku pöördumise tegid, toonitas kommentaaris Postimehele, et minister ei väljendanud oma sobimatut sõnakasutust mitte juhuslikult, vaid oma läbimõeldud arvamusartiklis. «Niisugustes oludes nagu täna on mul väga raske teda toetada,» sõnas Loone. 

Loone toonitas, et peab väga oluliseks, et tänane valituskoalitsioon saaks jätkata oma tööd rahulikult ja tõsiselt ning et Reinsalul oleks piisavalt riigimehelikkust tagasi astuda. «Siin ei ole mitte mingisugust muud kriisi, vaid tema teod heidavad varju kogu valitsusele,» sõnas Loone, ning toonitas, et IRLi pink uueks ministriks on küllalt pikk.  

Umbusaldusavaldusi ei tohiks devalveerida, leiab riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni esimees Artur Talvik ütles Postimehele. «Kui me umbusaldusavalduse teeme, siis see peab ikkagi selline olema, mis tõesti ministri kukutab,» lisas Talvik. 

Praeguses olukorras vaadatakse eelkõige sotsiaaldemokraatide poole. Kui Reformierakonna eestvedamisel suudetakse umbusaldusavaldusele saada 46 allkirja - see tähendab kindlasti ka koalitsiooni hääli -, siis lubab ka Vabaerakond oma 8 fraktsiooni liikme toetuse sinna anda.

Sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni aseesinaine Liisa Oviir ütles, et opositsioon pole justiitsminister Urmas Reinsalule umbusaldusavalduse esitamise teemal sotside poole veel pöördunud. 

«Maja peal räägitakse ühte ja teist. Muidugi olen kuulnud, et nad kaaluvad ja mõtlevad, aga minu teada pole nad veel isegi opositsiooni kaasa saanud,» ütles Oviir. Ta lisas, et ei taha enne ametlikku pöördumist sotside seisukohta kommenteerida. 

Seeder: mõne koalitsioonisaadiku toetus Reinsalu tagandamisele pole valitsuse lõpp

Kuidas käitub taolises küsimuses Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Helir-Valdor Seeder? Reinsalu on IRLi endine esimees ning tegemist oleks erakonnale järjekordse ministrivahetusega lühikese aja jooksul. 

IRLi esimehe Helir-Valdor Seedri sõnul ei tähenda mõne koalitsioonikaaslase toetus justiitsminister Urmas Reinsalu tagandamisele veel valitsusliidu lõppu. 

Seeder ütles Postimehele, et valitsuserakondade juhid ei ole talle teada andnud Reinsalu umbusaldamise toetamisest, seega ei saa öelda, et valitsusliit on lagunemas.

Reinsalu avaldust naistevastase vägivalla teemal on kritiseerinud ka mitu koalitsioonisaadikut. Sotsiaaldemokraat Hannes Hanso teatas täna, et toetab Reinsalu umbusaldamist. Kui Reinsalu umbusaldamisega ühineksid lisaks opositsioonile ka koalitsiooni kuuluvad Reinsalu kriitikud, oleks teoreetiliselt tema umbusaldamiseks vajalikud hääled koos.

Seedri sõnul ei tasu sündmustest ette rutata ning ta soovitas kõigepealt oodata ära esmaspäeva ja vaadata, kas umbusaldus üldse esitatakse. Ta tõi näiteks, et majandusminister Kadri Simsoni umbusaldamise ajal oli koalitsioon ühtne ja ta ei näe põhjust, miks peaks seekord teisiti olema.

«Kui kõik kritiseerijad ka tegelikult ministreid umbusaldaks, oleks kogu valitsuse koosseis juba mitu korda välja vahetatud,» lisas ta.

Ratas: Keskerakond Reinsalu umbusaldamist ei toeta

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et Keskerakond ei toeta justiitsminister Reinsalu umbusaldamist.

«Kindlasti Keskerakond oma partneri umbusaldamist ei toeta. Urmas Reinsalu käitumine oli sobimatu, mistõttu palusin ma tal vabandada ja seda ta on ka teinud. Kogenud poliitikule oli see kindlasti oluline õppetund. Igasugune vägivald on lubamatu,» ütles Ratas.

Kuivõrd sotsiaaldemokraat Hannes Hanso lubas hääletada Reinsalu umbusaldamise poolt, siis kavatseb Ratas juba lähiajal arutada Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehe Jevgeni Ossinovskiga kujunenud olukorda.

«Kindlasti arutan. Juba uue nädala algul,» ütles peaminister.

Lauri: see ei ole poliitiline pöördumine 

«Fraktsioonis – ja ma tean, et ka laiemalt riigikogus – on see tõsiselt üleval,» vastas riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Maris Lauri küsimusele, kas vastab tõele, et Reformierakond valmistab ette umbusaldusavaldust justiitsminister Urmas Reinsalule.

Hetkel ei ole teada täpset kuupäeva, millal plaanitakse justiitministrit umbusaldada. Avaldus plaanitakse aga lähiajal kokku panna. «Kindlasti ei ole see ainult Reformierakonna fraktsiooni poolne avaldus, vaid tahaksime riigikogus laiemat tuge sellele. Mitte ainult opositsiooni, vaid ka koalitsiooni saadikute poolt,» sõnas Lauri, lisades, et ka paljud koalitsioonipoliitikud on Reinsalu sõnavõtust tõsiselt häiritud.

«See ei ole poliitiline pöördumine, see on küsimus sellest, et minister on käitunud täiesti ebasobivalt. Kasutanud sõnavara, esitanud seisukohti, mis talle absoluutselt ei sobi,» sõnas Lauri. 

Lisaks Reformierakonna naisteühenduse avaldusele teatasid eile ka riigikogu  Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Keskerakonna, Reformierakonna ja Vabaerakonna fraktsiooni 19 naisliiget ühispöördumises, et taunivad justiitsminister Urmas Reinsalu seisukohta. 

«Kanakarja kambakas»

Reinsalu skandaal sai hoo sisse pärast seda, kui minister kommenteeris 104 inimese allkirjastatud pöördumist president Kersti Kaljulaidile, milles taunitakse Tiit Ojasoo osalust Eesti Vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtu lavastamises.

Oma arvamusloos astus justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) Ojasoo kaitseks välja ning nimetas 104 inimese pöördumist presidendile kanakarja kambakaks. Reinsalu märkis, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis «kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust».

«Ma vabandan oma avalduse sõnastuse pärast, kui see tegi kellelegi haiget,» selgitas Reinsalu. 

Kommentaarid (87)
Copy
Tagasi üles