Peretalu alustab ja lõpetab päeva kanepiga

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sten Torpan

Maamess 2018 toidulaada telgi ühes nurgas tõmbasid tähelepanu hoolikalt kaussidesse jaotatud erinevad jahusegud. Lähenedes selgus, et tegemist on Tammejuure mahetalu piltlikult lahtiseletatud tootmisprotsessiga. Perenaine Anita Kuusemaa selgitas lähemalt.

Juba aastatuhande algusest on Tammejuure mahetalu TÜ olnud tunnustatud mahetootja. Lääne-Nigula vallas Suure-Lähtru külas asuva peretalu harida on ligi 600 hektarit maad, kuhu külvatakse igal aastal kombainide jagu kanepit ja mooni. 

Maamessil välja toodud tootevalikust leiab kanepiõli, nisutooteid, mooniõli, rüpsiõli maitsesegu, moonijahu, kanepijahu, proteiinjahu, kanepi kiudainehelbeid ja kooritud kanepiseemneid. «Kiudainehelbeid pannakse leibade sisse, inimesed on väga leidlikud,»rääkis Kuusemaa.

Kanepiõli, mis on pälvinud ka üleriigilise tiitli «Eesti mahetoode 2013», on pere uhkus. Peale kõige on kahes suuruses saadaval pudelil peal ka õnneliku pere pilt. Perenaise sõnade kohaselt sobib kanepiõli kasutamiseks igale poole – jogurtitele, smuutidele, ürdivõile, püreesupile, pudrule, dipikastmele, pestole, nahale, juustele – see on kõigest murdosa nimekirjast, mida kõike õliga teha saab.

Anita Kuusemaa soovitab õli ka üsna ebakonventsionaalsel kombel kasutada. «Näiteks paar kuud avatuna seisnud õli, mis on oma toidu- ja maitseomadused minetanud, võib panna juustesse,»rääkis Kuusemaa. «See teeb juuksed säravaks, samuti võib määrida kehale ja jalgadele, üldse igale poole,»seletas perenaine.

«Meie pere loputab igal hommikul suud kanepiõliga,»selgitab Kuusemaa hommikust antibakteriaalset rituaali. «Kuskil viis minutit hoiame suus, loputame ja sülitame siis välja. Teise lonksu võtame juba sisse – terveks päevaks toonus olemas,»räägib perenaine rõõmsalt.

Õli toime olevat kord koguni nii hea olnud, et üks meesterahvas ronis üle aia seda kiitma ja talurahvast elupäästjateks nimetama. Mees olevat tänu õlile eesnäärmeprobleemidest pääsenud.

Lisaks kanepiõlile on Tammejuure väljapanekus ka rüpsiõli, mis tituleerituse poolest kanepiõlile sugugi alla ei jää. Nimelt on rüpsiõli saanud üleriigilise tunnustuse «Eesti parim mahetoode 2016».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles