Anna teada, millised on sinu pere peotoidud

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kareni peolaud.
Kareni peolaud. Foto: Lugeja foto

Igal perel on kombeks pidupäeva puhul laud katta traditsiooniliste hõrgutistega. Täidetud munad, singirullid, kiluvõileivad, kartulisalat ja rollmopsid on vaid väike ülevaade sellest, mida eestlased läbi aegade peolauale on pannud.

2018. aastal tähistame ühiselt Eesti Vabariigi juubeliaastat ning september on Eesti toidu kuu. Sel puhul kutsuvad Maaeluministeerium ja Eesti Rahva Muuseum (ERM) kõiki osalema suurel toidupärandi kogumisvõistlusel „Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna“.

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles, et Eesti toidu kuu kestab kogu septembri ning on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. «Ühtegi sünnipäeva ei saa aga pidada korraliku peolauata ning nii sündiski Maaeluministeeriumil ja ERMil idee koguda kokku eestlaste peolaua lood ja jäädvustused. Need lood on osa meie toidukultuurist ja nende säilitamine on kingitus Eesti Vabariigile,“ sõnas ta.

ERMi teadur Anu Kannike märkis, et toit on osa meie kõigi elavast kultuuripärandist. «Peolauaga seotud lood ja pildid avavad akna rahva minevikku tänapäeva üksikinimese ja pere vaatepunktist. ERMil aitab kogutav materjal uurida ja vahendada kultuuri muutumist ja järjepidevust – neid mustreid, mis saja aasta jooksul on Eesti argielule andnud ainulaadse näo,“ ütles ta.

Kogumisvõistlusele oodatakse fotosid sünnipäevalaudadest ja -peolistest koos andmete (aasta, koht, kelle sünnipäev) ja kommentaaridega, samuti sünnipäevatoitude ja -jookide retsepte ning kirjeldusi. Teretulnud on nii lühemad kui ka pikemad vastused.

Lugusid kutsutakse kirja panema igas vanuses inimesi: nii neid, kes elavad Eestis, kui ka neid, kelle (ajutine) kodu on välismaal. Vastusele tuleb lisada oma nimi ja kontaktandmed. Materjalid võivad olla nii paberil kui ka digiteeritud kujul. Paberfotosid võtab ERM vastu kingitusena või laenab koopiate tegemiseks.

Fotode üles laadimise ja kirjelduste lisamise kohta leiab lisainfot www.eestitoit.ee või www.erm.ee.

Posti teel saab materjalid saata aadressil: Eesti Rahva Muuseum, Muuseumi tee 2, 60532 Tartu. Märksõna „Sünnipäevalaud“.

Parimad kaastööd saavad auhinnad, kogutud materjali põhjal koostatakse näitus. Kogumisvõistluse tähtaeg on 15. oktoober 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles