Prügipunkte saab kaardile kanda nädala lõpuni

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakoristuspäev kutsub prügi kaardistama.
Maailmakoristuspäev kutsub prügi kaardistama. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Veel selle nädala lõpuni ootab Maailmakoristuspäev aktiivset osavõttu prügipunktide märkimisel Eesti prügikaardile, et Maailmakoristuspäeval 15. septembril saaksid igas maakonnas ja vallas kõik kõige suuremad jäätmehunnikud loodusest ära koristatud.

„Kaardistamine on vajalik ennekõike selleks, et võimalikult palju kriitilisi punkte üle Eesti saaksid prügikaardile. Vaid nii oleme teadlikud sellest, kus oleks kindlasti tõesti vaja koristustalguid teha. Me soovime, et Maailmakoristuspäev jõuaks võimalikult paljudesse Eestimaa nurkadesse ja just kohalik kogukond teab kõige paremini, millise puu taga prügitont ennast peidab,“ möönab Eesti Maailmakoristuspäeva juht Raimo Matvere.

Kõige tõenäolisemad kohad prügistatud kohtade leidmiseks on suurte maanteede äärsed parklad, bussipeatuste ümbrused, samuti kõiksugu väikesed n-ö kahtlased teeotsad ja tupikteed, mis suuremate teede juurest algavad. Tasub lähtuda loogikast, et ega prügistaja ürgmetsa minna ei viitsi. Tõenäolisemad kohad jäätmete leidmiseks on teed ja metsatukad jäätmejaamade läheduses, karjääride juures, mahajäetud hoonetega aladel, suvilapiirkondade lähistel ning suuremate asulate juures olevatel loodusaladel, kus käiakse aega veetmas.

„Muuseas, prügi kaardistamine on kokkuvõttes ka päris tore võimalus sõbra või perega mõned tunnid koos looduses veeta. Kaardistamine tähendab vabas õhus liikumist ning vabatahtlikku panustamist millegi väärtusliku elluviimiseks. Isiklikust kogemusest julgen väita – see „leiurõõm“ tekitab omajagu hasarti ka,“ utsitab Matvere kõiki aktiivselt kaardistamisest osa võtma.

Kaardistada on võimalik kahel viisil. Esiteks kasutades World Cleanup telefonirakendust, mille kaudu on võimalik lisandunud prügipunktid kanda Eesti registreerimisplatvormile. Teise võimalusena võib prügistatud paigast pildi teha, märkida üles prügi koguse, koostise ja asukoha ning saata see aadressile info@maailmakoristus.ee. Ootame kuni 2. septembrini infot kõigi suuremate prügipunktide kohta üle Eesti. Kaardistamise abi vajame iseäranis väljaspool Harjumaad, näiteks Saaremaal, Läänemaal, Valgamaal, Raplamaal, Kesk-Eestis, Virumaal aga ka mujal!

Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day  toimub 15. septembril 2018. Tegu on maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse Eestist. Eesti eestvedamisel hakkavad ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga ligi 150 riiki. Maailmakoristus on Eesti suurim juubelikingitus maailmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles