Järvalased suhtuvad HPV vaktsiini üsnagi pooldavalt

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine. Foto on illustratiivne.
Vaktsineerimine. Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Sel aastal alanud 12-14-aastaste tütarlaste vaktsineerimine inimese papilloomiviiruse (HPV) vastu on kulgenud ootuspäraselt. Järvalasedki on olnud tublid vaktsineerijad.

Terviseameti peaspetsialist Irina Filippova ütles, et võimalust saada HPV vastane kaitse on kasutanud esimesel poolaastal üle 10 000 tüdruku, mis moodustab 46,6 protsenti kogu sihtrühma tüdrukutest. 

„Kuna tasuta vaktsineerimist pakutakse vaid kuni 14-aastastele tüdrukutele, siis on eriti hea meel, et sellest võimalusest on kinni haaranud esmalt just need tüdrukud ja tüdrukute vanemad, kes on juba 14-aastased. Nende eagrupist ehk 2003. aastal sündinutest on vaktsineeritud 62,6 protsenti,“ täpsustas Filippova.

2004. a sündinutest on vaktsineeritud 59,6 protsenti, 2005. a sündinutest 50,8 ja 2006. aastal sündinutest 11 protsenti tüdrukutest.

Terviseameti peaspetsialisti sõnul on parim tulemus HPV vaktsineerimise osas Ida-Virumaal, kus on vaktsineeritud 1. doosiga 80,7 protsenti sihtrühmast. Kõige tagasihoidlikumad on tulemused Hiiumaal ja Põlvamaal, kus on vaktsineeritud  HPV vaktsiini 1. doosiga vastavalt 23,7 ja 28,8 protsenti sihtrühmast.

Järvamaal on vaktsineeritud 64 protsenti sihtrühmast, mis on üle Eesti keskmise näitaja.

Ravimiameti andmetel on Eestis vaktsineerimiseks kasutatava vaktsiini Gardasil 9 kohta esitatud tänase seisuga kokku 11 kõrvaltoimete teatist. Kaks teatist on esitatud lastevanemate ja üheksa tervishoitöötajate poolt. Augusti lõpus Ravimiametini jõudnud teatise asjaolud on täpsustamisel, ülejäänud kõrvaltoimed olid mööduvad.

Riik pakub sellest aastast riikliku immuniseerimiskava raames tasuta vaktsineerimist kõikidele 12-14-aastastele tütarlastele. 2018.-2019. aastal on immuniseerimiskava järgi sihtrühmaks need, kes on sündinud 2003, 2004, 2005, 2006 ja 2007. Vaktsineerimiskuur koosneb kahest doosist ning selle viivad läbi koolide tervishoiutöötajad. Vaktsineerimiseks peab olema lapsevanema nõusolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles