Kalle Grünthal: arvamusfestival on tõesti korraldajate nägu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Grünthal
Kalle Grünthal Foto: Internet

Kalle Grünthal
EKRE Järva- ja Viljandimaa ringkonna aseesimees

Lugenud Järva Teataja artiklit, „Arvamusfestival on arutelude korraldajate ja osalejate nägu“, valdasid mind kahesugused tunded. Esmalt ülim tänulikkus korraldajate vastu, kes võimaldasid EKRE Järva- ja Viljandimaa osakonnal oma lavaga aruteludes osaleda.

Erilised tänusõnad just Maiko Keskülale. EKRE Järva- ja Viljandimaa osakond osales festivalil kahe  teemaga. Reedel peavoolumeedia ja alternatiivmeedia vastasseisu aruteluga ajakirjanduses ning laupäeval justiitsreformi põhjendatuse ühe komponendi – kohtunike omavoli aruteluga kohtuistungil.
 
Sellega aga minu positiivne emotsioon kahjuks piirdub. Kõik edasine näitab minu hinnangul kahjuks siiski seda, et tegelikult me sellele üritusel eriliselt oodatud ei olnud. Millest selline järeldus?
 
Juuni lõpupäevil esitas EKRE Järva- ja Viljandimaa osakond arvamusfestivali korraldajatele palve võimaldada festivalis osaleda. Juuli alguses saadetud vastuses teatas arvamusfestivali üks eestvedajatest, Maiu Lauring, et meid ollakse nõus lisama programmi ning meie kava lubati avalikustada järgmisel nädalal. Nädala möödudes teatasid korraldajad aga millegipärast, et paberkandjale meie arutelusid enam lisada ei jõua, kuid veebikeskkonnas lähevad EKRE teemad kindlasti üles. Jah, tõepoolest, seekord lubadus täideti, kuid info EKRE teemadega jõudis kavasse alles poolteist päeva enne festivali algust, samal ajal kui kõigi teiste osalejate kavad olid avalikustatud juba  nädalaid varem.

Kahjuks „unustati“ EKRE Järvamaa liikmed ära ka Järva Teatajas ilmunud artiklis, kus korraldajad tutvustasid, kes järvakatest osalevad arvamusfestivalil. Meid nagu poleks olemas olnudki. Nii toimuski esimese päeva arutelu selliselt, et alles arutelu lõppjärgus osa hilinenult kohale jõudnud kuulajate nördimust pidid kuulma ka korraldajad. Ja seda põhjusel, et toimuva arutelu kohta ei saadud teavet isegi infotelgist. Edaspidise suhtes andis mõnevõrra lootust õhtune kohtumine Maiko Keskülaga, kes andis loa infotelgi kaudu levitada järgmise päeva arutelu flaierite abil.

Kahjuks oli aga hommikul seis sama tõrjuv. Nimelt selgus asjaolude kontrollimisel, et infotelgis viibijad käsitas id meie flaiereid lisareklaamina, mida kasutada pidi olema keelatud, ja need olid kõrvaldatud. Alles kohale kutsutud üks korraldajatest, Alari Rammo, tunnistas korraldajate eksimust teabe levitamise suhtes ning lubas isiklikult EKRE lava asukoha festivali kaardile märkida.
Kõige eeltooduga tahan märkida, et mingit omaalgatuslikku „plakati sodimist“ ei olnud ning EKRE ei osalenud festivalil sugugi programmiväliselt, kuigi ajalehe eergudel just seda väidetakse. Ajalehe toimetusele on lisatud muuhulgas ka väljavõte Maiu Lauringu lubadusest lisada EKRE festivali programmi.
 
Lõpetuseks arvan, et kui EKRE osalusest festivalil räägitakse alles pärast festivali ning seda vaid negatiivses võtmes, siis saab teha vaid ühese järelduse. Tegemist on vasakliberaalsete peoga, kus rahvuskonservatiivse poole esindajad ei ole oodatud.  
 
P.S. EKRE Järva- ja Viljandimaa osakond on valmis korraldajatele hüvitama plakati sodimisega tekitatud põhjendatud kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles