Filmiarvustus: «Armastusega Vincent» on imeline maalifilm

Madis Vaikmaa
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalifilm «Armastusega Vincent».
Maalifilm «Armastusega Vincent». Foto: outnow.ch

Vincent van Goghi nime kuuldes meenuvad kindlasti mitmed tema teosed. Aga kujutage nüüd ette, et need maalid ärkavad ellu ja lõuendil rullub lahti midsommerlik detektiivitöö selgitamaks välja van Goghi surma asjaolusid. Just sellise idee on ekraanile toonud 125 kunstnikku, kelle 65 000 õlimaalist see poolteisetunnine film koosneb.

Esmalt tuleb selgeks teha, et van Goghi originaale filmis ei näe – 94 tema teost on küll filmi aluseks, ent kunstnikud on tema stiili aimates loonud täiesti uued maalid. Loomulikult tekitas see ka ohtralt probleeme: et filmi narratiiv jookseks loogilist rada mööda, tuli mõni talvel maalitud originaal suviseks ümber kujundada. Kuna van Gogh kasutas väga eri mõõtmetes lõuendeid, juhtus sedagi, et tema püstise maali külgedele tuli materjali juurde luua. Ja et plaanid lõikuks ja lugu oleks visuaalselt mitmekesisem, püüdsid kunstnikud tabada, milline võinuks mõni van Goghi maal välja näha hoopis teise nurga alt. Kuna filmis vaadatakse tagasi ka kunstniku lapsepõlve ja sellest mõistetavatel põhjustel pildimaterjali pole, oli meeskonnal vabam voli ning vangoghilikku stiili iga hinna eest taga ei aetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles