Savipiipude killud, pühak Ursula ja neitsid, uhmrinui – mida veel leiti?

Katriin Tralla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevamised Kuresel.
Kaevamised Kuresel. Foto: Mati Mandel

Viimasel paaril aastal on Eesti arheoloogide tööpõld olnud lai. Suurem osa kaevamistest on päästekaevamised ehk otsitakse läbi alad, kuhu peagi kerkivad majad. Käesoleva aasta suurima päästetöö kallal askeldatakse veel praegugi Tallinna südames. Kuid osa kaevetöid on otseselt tingitud ka teaduslikust vajadusest.

Märkimisväärseid uurimisobjekte on leidnud ka tavalised inimesed oma koduhoovidest. Näiteks leidis Viljandimaa Kõo valla Mäeltoa talu peremees oma karjamaa äärest 3000 aasta vanuse, pronksiajast pärit õõs- ehk putkkirve.

Enne huvipakkuvate alade põhjalikumat uurimist tehakse eeluuringuid, mille käigus kaevatakse teatud arv prooviauke, et edasisi uuringuid paremini planeerida. Sügisel ja kevadel toimuvad enamasti järelevalvetööd, kus spetsialistid hoiavad silma peal näiteks torude vahetamisel või pinnase koorimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles