Kinodesse jõuab Serge Gainsbourg’i eluloofilm

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Serge Gainsbourg – huligaani armastus»
«Serge Gainsbourg – huligaani armastus» Foto: Internet.

Alates 17. detsembrist linastub kinos Artis ja Tartu kinokeskuses Cinamon prantsuse koomiksikunstniku Joann Sfari mängufilm «Serge Gainsbourg – huligaani armastus» (Gainsbourg (Vie héroïque), Prantsusmaa, 2010).

2010. aasta Berliini filmifestivalil esilinastunud «Serge Gainsbourg – huligaani armastus» räägib legendidele ja faktidele toetudes maalimiskirega juudipoisi Lucien Ginsburgi kujunemisest Prantsusmaa legendaarseimaks popikooniks. See on fantaasiaküllane jutustus tõelisest elukunstnikust, kes tahtis saada suureks maalikunstnikuks, ent avastas muusiku rutiinitöös oma ande laulumeistrina. Võrratute eriefektidega eluloolise fantaasia keskmes on Gainsbourg'i armulood prantsuse kuumimate staaride Juliette Gréco, Brigitte Bardot' ja Jane Birkiniga.

Juudi päritolu muusik, helilooja, poeet, filminäitleja, režissöör, maalikunstnik, aja jooksul suure skandalisti ja provokaatori, ahelsuitsetaja ja alkohooliku kuulsuse pälvinud Serge Gainsbourg oli vaieldamatult Prantsusmaa legendaarseim popikoon. 1991. aastal 62-aastaselt südamerikke tagajärjel lahkunud Serge Gainsbourg pärandas maailmale enam kui 550 laulu, 30 albumit, lugematud minutid filmimuusikat, ülesastumised telereklaamides, mõned filmirollid ja lavastajatööd ning kauni näitlejannast tütre Charlotte Gainsbourg'i.

 Joann Sfari (s. 1971) peetakse Prantsuse-Belgia uuema laine oluliseimaks koomiksikunstnikuks. «Serge Gainsbourg – huligaani armastus» on Joann Sfari debüütfilm, mille aluseks on tema enda koomiksiromaan. Režissöör on öelnud, et Gainsbourg’i puhul huvitasid teda pigem portreteeritava enda väljamõeldud luiskelood, mitte niivõrd kogu tõde temast.

Serge Gainsbourg oli mees, kelle karjäär algas Eurovisioni lauluvõistluse võiduga 1965. aastal («Poupée de cire, poupée de son» esindas Luxemburgi), kelle laulud olid enamasti kahemõttelised, seksuaalse alatooniga ja tulvil sõnamänge ning seetõttu ka skandaalsed ja tihtilugu isegi keelatud, on andnud oma panuse poppmuusika ajalukku, defineerides omas võtmes jazz'i, bossat, lounge'i, africanat ja paljusid teisi stiile. Serge Gainsbourg suri 1991. aastal südamerikke tagajärjel, kuid ametlik diagnoos oli pigem formaalsus maksakahjustuse ning mitmete teiste tervisehädade käes jõuetuks jäänud 62-aastasele mehele.

Erutavate faktideta ei möödunud ka filmi «Serge Gainsbourg - huligaani armastus» valmimine. Nimelt otsustas Jane Birkini osatäitja Lucy Gordon enne filmi esilinastust vabasurma minna.

«Serge Gainsbourg – huligaani armastus» linastub alates 17. detsembrist 2010 kinos Artis ja Tartu kinokeskuses Cinamon. Film on prantsuse keeles, eesti- ja venekeelsete subtiitritega.

Filmi levitab Tallinnfilm.

Vaata treilerit «Serge Gainsbourg – huligaani armastus» ja kuula laulu Jane Birkin/Serge Gainsbourg «Je t'aime... moi non plus»!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles