Hispaania keskvõim hakkas Katalooniast politsei lisajõude välja viima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia referendumipäeval on saanud viga vähemalt 38 inimest.
Kataloonia referendumipäeval on saanud viga vähemalt 38 inimest. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Hispaania hakkas teisipäeval viima Katalooniast välja sinna 1. oktoobri iseseisvusreferendumi eel toodud täiendavaid politseijõude, teatas valitsus.

Septembri lõpus piirkonda saadetud politseinikud ja tsiviilkaardi liikmed tuuakse järk-järgult ära kuni laupäevani.

Valitsuse esindaja ei täpsustanud, kui palju lisajõude Katalooniasse viidi, kuid päevalehe El Pais andmeil oli neid umbes 10 000.

Šokeerivad kaadrid märulipolitsei vägivallast valimisjaoskondadesse kogunenud inimeste vastu jõudsid kogu maailma ja õhutasid pingeid Kataloonias.

Referendumipäeval sai haiglate andmeil vigastada vähemalt 92 inimest. Kataloonia iseseisvusmeelsete võimude sõnul vajasid arstiabi pea 900 inimest. Keskvõimu esindaja Kataloonias Enric Millo vabandas sellele järgnenud nädalal.

Kataloonia separatistid nimetasid mujalt Hispaaniast saadetud politsei lisajõude halvustavalt «okupatsiooniväeks».

Kataloonia on olnud Madridi otsevalitsuse all alates 27. oktoobrist, mil selle jõuka piirkonna parlament kuulutas välja iseseisvuse.

Ühtlasi tagandas keskvõim Kataloonia valitsuse, saatis laiali parlamendi ja kuulutasi 21. detsembriks välja ennetähtaegsed valimised, kus separatistlikud erakonnad jälle absoluutse enamuse võitsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles