SMS saab ajalooks

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google Chat
Google Chat Foto: The Verge

Valdav osa meie telefonidest töötab tarkvaraplatvormil Android ning selle looja Google on asunud üleilmselt välja laskma sõnumivahetusprogrammi nimega Chat, mis saadab ajalukku aastakümneid kasutusel olnud SMS-id ehk telefonilt telefonile saadetavad tekstilised lühisõnumid.

«Hetkel jälgime, kuidas Rootsi poolel see asi edeneb, et selle baasil siis juba edasisi otsuseid langetada,» kommenteeris Postimehele uue teenuse kasutuselevõttu Rootsi peakontoriga Telia pressiesindaja Raigo Neudorf.

Uue teenuse kasutuselvõtt sõltub nimelt sellest, kas mobiilioperaatorid ja mobiilitootjad seda oma kasutajatele võimaldavad.

RCS sõnumid
RCS sõnumid Foto: The Verge

BBC teatel võimaldab Chat vahetada telefonide vahel ka videoid, fotosid, grupisõnumeid ja mitmeid muid funktsionaalsusi, mis on juba kasutusel näiteks sellistes programmides nagu Skype, WhatsApp või Messenger. See programm integreeritakse praegu Androidi telefonides oleva tavapärase sõnumivahetusprogrammiga.

Praegune SMS-ide (short message service) vahetamise lahendus võeti laialdaselt kasutusele 1990. Aastatel ning selle abil saab edastada vaid kuni 160 tähemärgist koosnevaid teateid.

Uus lahendus kannab lühendit RCS (Universal Profile for Rich Communication Services), kuid nagu öeldud, siis Google on andnud seda kasutavale teenusele nimeks Chat. Google on uue teenuse kasutuselvõtuks teinud aastaid koostööd telefonidetootjatega Samsung, LG ja Huawei ning näiteks suurte mobiilioperaatoritega T-Mobile ja Verizon.

Samsung on teatanud, et integreerib RCS-id oma sõnumivahetusprogrammi, mitte Google’i Chat’i.

Kui sõnumi vastuvõtja telefon või mobiilioperaator RCS-teenust ei toeta, siis edastatakse talle sõnum ikka SMS-i teel.

Uut tüüpi sõnumid ei liigu mitte üle mobiilivõrgu vaid üle interneti. See võimaldab sõnumeid vahetada ka näiteks Windows 10 arvutites.

Uue lahenduse suurimaks puuduseks peetakse seda, et see ei võimalda sõnumite krüpteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles